A Flood-Proof Home In Brisbane

Architecture

Following the 2011 Brisbane floods, building in flood-prone areas became subject to tight controls relating to flood overlays and height restrictions. The beauty of these constraints is that they inspire innovative design responses – The Rosalie Plinth House by is one wonderful example.

We’re excited to show you around this stunning, flood-resistant dwelling!

4th May, 2018

A galley kitchen and integrated staircase provide a narrow bridge between the old and new sections of the home, and allow space for an outdoor inset courtyard at ground level. Photography – courtesy of .

Looking into the galley kitchen from the main living room. Photography – courtesy of .

Most of the meals happen alfresco, on the deck that opens up off the living area via sliding timber-framed doors. This cute indoor table nook sees more action in the cooler months. Table by . Pendant light by . Photography – courtesy of .

The main living area with the sliding doors fully open, so the deck and living room become one large living room. Photography – courtesy of .

The bench seat at the base of the stairs is a place for quiet contemplation – a still eddy of a space just off the current of a working galley kitchen. Custom screen-printed timber panels by local artist add a unique flourish. Photography – courtesy of .

Moving through the old cottage the kids’ bedrooms spill off a central hallway. A painted blue datum line tracks across the doors and walls down the hallway as a playful reference to the 2011 flood level. Photography – courtesy of .

An above ground pool meets the new raised home extension. Photography – courtesy of .

The above ground pool deck is on the same level as the elevated garden plinth. Photography – courtesy of .

View from the garden plinth to the rear of the home. Photography – courtesy of .

View from the above ground pool at the back of the small lot toward the garden plinth and new extension. Photography – courtesy of .

Photography – courtesy of .

Jo Hoban
Friday 4th May 2018

Matt Kennedy started his career as an architectural photographer drawn to the subtleties of light. After some years behind the lens, he returned to university to complete architecture studies. Matt worked on residential and commercial projects at practices in Melbourne including , before returning to Brisbane to start in 2012. His firm now has four staff.

Around the time of Arcke’s conception, the owners of a battered but beautiful old worker’s cottage, in Brisbane’s vibrant suburb of Rosalie, were living in Hong Kong getting ready to return with their young family to their sub-tropical home. During Brisbane’s 2011 floods, their entire house had been inundated with one metre of water, so the cottage was in dire need of restoration and extensions. The owners engaged to design and manage their build, inspired by the team’s commitment to honouring existing buildings and creating bespoke homes.

‘A significant issue was how to create a family home that engages and connects with the ground, while lifting the house to achieve flood immunity, all on a 405m2 lot,’ explains Matt. This catalysed the idea of creating a landscape ‘plinth’ – a garden level lifted two metres above ground, to the rear of the sloping block. The original cottage was located at the front, so after the cottage was lifted above flood levels, a two-level extension was added, with new living areas which flow out onto this elevated garden plinth. In turn, the plinth is on the same level as an above ground pool and deck area. In this way, Arcke has imaginatively achieved flood immunity and the desired connection to ground, with enviable style and functionality!

With five neighbouring properties, privacy was addressed through careful positioning of horizontal hardwood screening, windows and rebated courtyards, enabling filtered light with controlled vistas. The materials palette takes its cues from the original structure. ‘We interpreted the traditional language of timber and tin in a contemporary context. We value timber as a renewable resource, and the natural qualities it brings,’ explains Matthew. The influence of Japanese architecture is present with visible timber framing on structural panels, delicate floating roof forms, and sliding timber-framed doors and windows. These elements blend harmoniously lending the house a refined but relaxed character, perfectly suited to the local climate.

 

‘A significant issue was how to create a family home that connects with the ground, while lifting the house to achieve flood immunity, all on a 405m2 lot’ – Matthew Kennedy, Architect.

Similar Stories

Homes

Elizabeth Barnett, Blake Byron-Smith and Family

An inspired tree change for artist Elizabeth Barnett and her family.
Watch

Homes

Anna Clippingdale, Nick Wild and Family

An effortlessly arty and thriftily renovated home in Fremantle.
Watch

Homes

A Tallebudgera Transformation

Michael and Carlene Duffy's labour of love - a renovation project spanning eight years, in the Gold Coast hinterland.
Watch