A Geometric Pavilion House In The Goldfields

Architecture

Mark Simpson is an interior design expert (he’s a juror of the , being announced next week), and co-director at one of Australia’s most respected design practices, Melbourne-based .

He chats about designing a 100-square-metre geometric pavilion house in Chewton, just outside of Castlemaine Victoria, with his partner Maximillian. Hovering in native bushland site, this project required some creative problem solving (including some low-fi cardboard box modelling!) to create a distinctive and site-responsive home.

17th May, 2018

The 100-square-metre geometric pavilion designed by Mark and the DesignOffice team in Victoria’s Goldfield region. Photo – courtesy of .

The pavilion sits on an elevated site, surrounded by native bushland. Photo – courtesy of .

‘At less than 100-square-metre, it’s not a big house, but the main living area takes up about two thirds of this,’ Mark tells. Photo – courtesy of .

Kitchen details. Photo – courtesy of .

The sleek kitchen. Photo – courtesy of .

In-built sofa of your dreams. Photo – courtesy of .

The conversation pit – ‘It’s essentially a sunken put of upholstery where we can set up the projector and dive in.’ Photo – courtesy of .

Bedroom details. Photo – courtesy of .

The minimalist closet done right! Photo – courtesy of .

Photography – courtesy of .

Lucy Feagins
Thursday 17th May 2018

With its small footprint and pared-back feel, the country retreat of interior architect Mark Simpson and his partner Max is unusually modest, for a regional home. After all, space isn’t exactly at a premium in regional Victoria, as far as we’re aware. And yet, Mark and Max have chosen to create a small, understated home here that offers the bare necessities required of a weekender – no more, and no less.

Built in 2011 in the Victorian town of Chewton, just outside Castlemaine, the home sits at less than 100-square-metres. But, with five-metre ceilings, windows on all sides, and central skylights, this is a home that feels much bigger than its deceptively modest footprint.

We speak with Mark about his architectural practice, DesignOffice, and the design of his unusually utilitarian weekender.

Can you tell us a little bit about your background, and pathway to ?

I studied Interior Architecture in Scotland in the late 1990s, in a course which combined interior environments, a full architecture degree and urban design. That holistic and human-focused approach has been at the forefront of my design approach since and is at the heart of the way Damien and I work together.

Can you describe your general design thinking and approach?

A lot of our approach focuses on the brief and is underpinned by the inherent problem solving required in design. We’re as interested in how spaces feel and function as much as how they look. The emotional connection we all have with environments is a complicated thing to make tangible and that’s fascinating to us.

What inspired you to build your regional sanctuary, and what are your favourite details about the pavilion home?

The house is in Chewton, on the edge of the bush, just outside Castlemaine. We built it in 2011 as a weekender after falling in love with the township and the site. It’s a low-key place with a strong community and a great pool and pub!

At less than 100-square-metres, it’s not a big house. With five-metre ceilings, daylight on all four sides, and central skylights, the space that feels much bigger than its floor area. When you open the doors it really feels like a pavilion in the landscape.

The conversation pit is probably our other favourite thing, my partner Max and I was talking of having one for years – it’s essentially a sunken pit of upholstery where we can set up the projector and dive in!

How do the interior and exterior of the pavilion house relate to each other?

We wanted it to be a contemporary form, yet one that has a relationship with its surroundings – where the building sits in its landscape as opposed to on it. The simple pitched roof and light grey cladding references the tin sheds and outbuildings in the surrounding area.

Did you encounter any challenges with this project?

It was a relatively simple build, to be honest, but getting it to look this simple was actually quite complicated! In the end, we made a cardboard model for the builder and worked with this to get the form right – we’re still a little analogue at DesignOffice!

Similar Stories

Roundup

2017 Australian Interior Design Awards · Residential Highlights

Our highlights from the Australian Interior Design Awards, announced earlier this month.
Watch

Roundup

Solutions for Living Small

A selection of our favourite functional, compact spaces from the TDF archives.
Watch

Roundup

2018 Australian Interior Design Awards

Our highlights reel of lust-worthy residential interiors shortlisted for the prestigious Australian Interior Design Awards this year.
Watch
progressive.ua/

photolifeway.com

maxformer.com/kartoteki-i-faylovyye-shkafy